Közel 450 étterem részletes bemutatását és értékelését tartalmazza az az egyedülálló, 1500 színes fotóval gazdagon illusztrált, igényes kivitelezésű kötet, amely a Kárpát-medence Intézet gondozásában látott napvilágot.
Egyre többen döntenek úgy, hogy bebarangolják a Kárpát-medencét várakat, természeti látnivalókat felkeresve, túrázva, magyar emlékek után kutatva. De bármerre is járunk, az élmény teljességéhez elengedhetetlen egy helyi étterem, borozó, cukrászda felfedezése. A kiadó reményei szerint ezek kiválasztásában segít az első Kárpát-medencei merítésű étteremkalauz, mely az adott helyről, annak történelmi hátteréről, a berendezésről, a stílusról, a személyzet képzettségéről, az étlapszerkesztésről, az alapanyagokról – egyszóval mindarról, ami az utazót érdekelheti – információval szolgál. A könyv teljes tartalma, az aktuális frissítésekkel folyamatosan kiegészítve, a karpatiaettermek.hu honlapon is elérhető.
„Szinte alig hihető feladatba vágta a fejszéjét – vagy inkább bicskáját – Borbély Zsolt Attila köz- és szakíró, amikor arra vállalkozott, hogy nemcsak „Tolnát-Baranyát” járja be gasztrokalandokat keresve és találva, hanem az egész Kárpát-medencét, Székelyföld háromszéki csücskétől Tótországig és lenn a Délvidékig és még folytathatnánk „határtalanul”… – írja a kötetről dr. Csizmadia András, gasztronómus, borakadémikus.
A Kárpát-medence Intézet könyvkiadási programja keretében olyan egyedülálló, hiánypótló kötetek megjelentetésére vállalkozott eddig, mint a Kárpát-medence borvidékei, vagy az immár harmadik kiadását megért Kárpát-medence útikönyv. Új étteremkalauza szorosan illeszkedik ebbe a sorozatba, segítve, hogy a gasztronómia területén is otthon érezzük magunkat a Kárpát-medencében.